Tyyli jää mieleen

meslewi

Tyyli jää mieleen

Hääpukutrendit muuttuvat, mutta harkitun tyylikäs ja kantajalleen täydellisesti istuva morsiuspuku on muotia vuodesta toiseen. Asiantuntijat kertovat hääpukutrendeistä ja antavat pukeutumisvinkkejä tärkeimpään päivääsi!

Moni suomalaismorsian, varsinkin vaaleaihoinen ja -hiuksinen, pelkää puhtaanvalkoisen morsiuspuvun kalpeutta korostavaa vaikutusta, mutta helsinkiläisen morsius- ja iltapukuliike Meslewin omistajan ja väri- ja pukeutumisasiantuntijan Leena Jaakkolan mukaan turhaan: väri on suomalaisiholle juuri se paras mahdollinen!

– Suomalaisen naisen iholle sopii ensisijaisesti helmenvalkoinen hääpuku, sillä se kirkastaa kasvot. Kermanväriset ja muut kellertävät puvut sitä vastoin korostavat suomalaisiholle tyypillistä punakkuutta ja mahdollista atooppisuutta sekä ihon keltaisuutta, Jaakkola sanoo.

Jaakkolan asiakkaista jopa 90 % toivoo ensialkuun luunväristä pukua, mutta kun kasvojen eteen on mallattu kahta eri valkoista kangasta, puhdas valkoinen tai helmenvalkoinen väri vie useimmiten voiton. Haluaahan jokainen morsian olla kauneimmillaan hääpäivänään!

– Ainoastaan, jos morsiamen hammasluu on kovin keltainen, kannattaa harkita hieman kellertävämpää pukua. Valkoinen puku nimittäin korostaa entisestään hampaiden keltaisuutta. Harvalla parikymppisellä kuitenkaan on tällaista ongelmaa, Jaakkola kertoo.

Pystysuorat linjat hoikentavat

Jaakkola suosittelee kaikille morsiamille pukua, jossa on pitkiä, pystysuoria linjoja ja vertikaaliset saumat. Hääpukujen suosituin väri valkoinen kun leventää ihan jokaista, olipa ruumiinrakenne sitten hoikka tai tanakka. Vaakasuorien saumojen välttämiseksi kannattaa Jaakkolan mukaan valita yksiosainen puku.

– Myös vaakasuorat linjat ja poikkisaumat leventävät, joten niitä kannattaa puvussa välttää. Esimerkiksi pitkä huntu ja tuubitoppimainen puvun yläosa jatkavat pystysuoraa linjaa, luovat morsiamelle gasellimaisen hoikan ja pitkän olemuksen. Lyhyt huntu sen sijaan lyhentää kantajaansa ja kiinnittää katseet hunnun loppumiskohtaan vyötärön seudulle. Kun puvussa on mahdollisimman paljon pystysuoria ja mahdollisimman vähän vaakasuoria ratkaisuja, lopputulos on rauhallinen, pelkistetty ja tyylikäs, Jaakkola tietää.

Jaakkola kehottaa morsiamia myös maltillisuuteen tyylikkään kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Hän ehdottaa tuleville rouville useimmiten olkaimettomia pukuja, sillä oma decoltee ja iho ovat aina morsiamen parhaita koristuksia.

– Olen sitä mieltä, että olkaimet ja korut sotkevat turhaan linjaa. Ellei morsiamella ole epäsuhtaa olkapäissä, pahoja iho-ongelmia tai muita esteitä, suosittelen aina valitsemaan olkaimettoman puvun. Decoltee-ihon ongelmia on sitä paitsi mahdollisuus hoitaa esimerkiksi kuorinnalla nopeastikin, joten niidenkään ei kannata antaa estää avonaisen puvun hankintaa, Jaakkola rohkaisee.

Jaakkolan mukaan yläkroppaa ja puvun yläosaa ei kannata kuormata täyteen helyjä, helmiä ja kirjailuja, sillä lopputulos on tuolloin helposti raskas ja levoton. Olkaimettoman puvun valitsija pääsee myös eroon turhista, leventävistä ja lyhentävistä poikkisaumoista, kun hihoja ei ole.

– Katselin taannoista Oscar-gaalaa ja huomasin, ettei gaalankaan naisvierailla juuri enää ollut kaulakoruja. Pikku hiljaa ympäri maailman on ymmärretty, että naisen kaunein koru on oma decoltee!
Hentoja pastelleja ja kauniita kirjailuja

Jaakkolan mukaan Meslewin suositumpiin väreihin kuuluvat valkoisten lisäksi juuri nyt herkkä vaaleanpunainen Rose Water ja hyvin hento pistaasinvihreä Leaf Water. Myös rommiin vivahtavia vaaleanpunaisia pukuja kysytään. Moni myös valitsee valkoiseen pukuunsa yksityiskohtia tai päällyspitsiä näillä väreillä. Jonkin verran käytetään myös kirkkaanpunaista ja mustaa pitsiä valkoisella pohjalla, mutta kokopunaista tai -mustaa hääpukua toivovaa morsianta Jaakkola ei ole koskaan tavannut.

Meslewissä kaikkia iltapukuja valmistetaan 80 värissä, ja pukunsa mahdollisten kirjailujen värin voi valita yhtä monesta värisävystä. Jaakkola muistuttaa myös, että jos haluaa pienentää hääpukubudjettiaan, kannattaa valita hääpuvun sijaan valkoinen iltapuku. Iltapuvut kun ovat hinnaltaan puolet hääpukuja edullisempia.

Meslewissä myydyt puvut saat vain Meslewistä koko suomessa

Osa Meslewissä myydyistä puvuista suunitellaan Suomessa vain Meslewille. Lisäksi Meslewissä myydään mallistoja jotka suunnitellaan yhteistyössä isommalla ryhmällä taitavia suunnittelijoita, sillä jokaisella suunnittelijalla on oma erikois-osaamisalueensa.

Yhteistyönä suunniteltu mallisto tekee uusia yksilöllisiä ideoita ja ihmeitä naisen vartalolle. Meslewin yksinoikeudella myymät puvut valmistetaan omassa tehtaassa Kiinassa, ja ne kestävät konepesun 40 asteessa.

Suosituimmat hääpukumallit ovat lantion alapuolelle tiukkana ylettyvä ja helmastaan levenevä ”merenneitomalli” sekä rinnasta ja vyötäröltä tyköistuva ja siitä alaspäin silhuettimaisesti levenevä, muttei kuitenkaan rypytetty puku.

– Rypyt ja laskokset vyötäröllä katkaisevat sen pitkän, gasellimaisen ja tyylikkään linjan. Ainahan katkaisu ei haittaa, esimerkiksi jos morsian on kovin hoikka ja pitkä, mutta toisenlaisella ruumiinrakenteella rypytys voi ratkaisevasti huonontaa puvun ulkonäköä, Jaakkola muistuttaa.

Huntu kuin prinsessalla

Jaakkola suosittelee asiakkailleen hunnuksi kokopitkää, pelkistettyä organzahuntua tai samantapaista, 2,5-metristä katolilaista pitsihuntua, jota Alankomaiden Prinsessa Máxima käytti vihkiäisissään vuonna 2002.

– Pitkä huntu kehystää kauniisti morsiamen ja jatkaa pitkää linjaa, Jaakkola kertoo.

Hääkengissä perinteisten ja melkoisen tyyriiden satiinikenkien tilalle tekevät tuloaan helppohoitoiset tekonahkakengät, joita Jaakkola on itsekin myynyt vasta viikon verran. Värejä on viisi ja trendikkäitä malleja monia, umpinaisista sandaaleihin, korolla tai ilman. Jaakkolan mukaan tekonahkakenkien tulo häämarkkinoille on helpotus, eikä asiakkaan enää tarvitse empiä tuntikausia kalliiden satiinikenkien äärellä. Usein satiinikengät jäävät häiden jälkeen käyttämättä, vaikka ne saisi värjäytettyäkin.

Sokean trendeihin tuijottamisen sijaan hääpuvun valinnassa on hyvä kiinnittää huomio ensisijaisesti puvun istuvuuteen juuri omalle kropalle ja persoonalle.

– Niiden vuosien aikana, jotka olen ollut alalla, olen huomannut, että kaunein ja paras hääpuku on sellainen, joka paitsi huomataan myös muistetaan. Morsiamen puku huomataan aina, mutta se, että se muistetaan myös häiden jälkeen, osoittaa, että puku on ollut tyylikäs. Tyyli on mielestäni nimenomaan tätä: tyyli jää mieleen! Jaakkola kiteyttää.

Teksti: Hanna Pesonen/Mediafocus